Not easy to adjust, impossible to forget.
Ak by ma niekto pred 10-15 rokmi oslovil, s tým, že by bolo dobré vycestovať niekam von a naučiť sa anglicky, tak by som sa s ním samozrejme stotožnil, ale chýbajúca odvaha a patriotizmus, by mi nedovolili túto myšlienku posunúť ďalej, nehovoriac o vlastnej realizácii takejto predstavy. A predsa sa tak stalo, momentová záležitosť, článok na internete o AustraliaOnline a neskôr nezdolateľná túžba vidieť a zažiť nepoznané. Tá túžba rástla a silnela deň ku dňu, zrazu nič nebolo prekážkou, nič nebolo nemožné, všetko bolo jasné, zreteľné, nádherné a úžasné.
Ako dôležité je ale samotné, starostlivé plánovanie, spolu so zisťovaním všetkých možných aj nemožných informácií v predstihu, sme mali pocítiť na vlastnej koži až v praxi. Nasledoval prílet do Sydney zo snehom zasypaných Čiech s dvomi batožinami a hlavou plnou očakávania. Od tejto chvíle, bolo s ohľadom na našu minimálnu znalosť anglického jazyka všetko úplne inak. Predchádzajúci pocit z toho, že ak sme sa už úspešne adaptovali na prostredie a podmienky žitia v Českej republike, tak sme schopní sa v 26 rokoch prispôsobiť všetkému a všade, veľmi tvrdo narazil. Ale to je iná, dlhšia “story of life”, v stručnosti je nutné uviesť, že v tomto ohľade je austrálska spravodlivosť pre všetkých rovnaká, 6 mesiacov sa prispôsobujete všetkému čo je odlišné, “a že je toho dosť”, aby ste boli schopní sa adaptovať, bez ohľadu na to, či ste prekladateľom z anglického jazyka profesionálne, dieťa diplomata či bohatého podnikateľa z ČR.
Začínal som ako rozvozca pizze v centre, ako umývač riadu, pomocná sila v kuchyni, ako upratovač a pozvoľna som si budoval rozsah praktickej slovnej zásoby, ruka v ruke sa štúdiu angličtiny na ACE Sydney – jazykovej škole. Môžem úprimne povedať, že by som bol ako “chlap a živiteľ rodiny” asi stratený, nebyť pomoci našich ústretových lektorov. V Austrálii v minulosti platilo pravidlo: “Nemáš kontakty a referencie, nemáš prácu” a svojím spôsobom to iste platí aj dodnes, bez ohľadu na možnosti a rozsah služieb agentúr sprostredkujúcich študijné pobyty v Austrálii, ktoré sú dnes ponúkané. Takže im vlastne vďačím mnohé.
Ak človek chce zlepšiť svoj prejav v tamojšom jazyku, je potrebné prácu meniť, prípadne sa snažiť postupovať v hierarchii dostupných pozícií smerom hore. Nie je to ľahké, figuruje tu veľa prekážok, často je to o šťastí, chuti a vytrvalosti, ale ide to. Svoju kariéru pracujúceho študenta som zavŕšil v pozícii manažéra jedného z Take Away reštaurácií a so skúsenosťami v zakladaní štyroch podobných v centre mesta.
Po návrate do SR, ktorý bol ovplyvnený prianím manželky sa usadiť a založiť rodinu doma v blízkosti budúcich babičiek a dedov, som sa niekoľkokrát pokúsil nastúpiť do bežného zamestnania a raz už tu spomínaná situácia sa zrazu opakovala – nutná adaptácia na vlastné, z histórie domáce prostredie , zhoršená o fakt, že na situáciu doma, vzťahy medzi ľuďmi v ČR, podnebie a pod sa zvyká oveľa dlhšie, ak to nie je mnohokrát skoro nemožné. Vždy vo Vás zostane kúsok Austrálie a neminie deň, kedy by ste si ten čriepok v pamäti nevyvolali. Moje úsilie sa znovu začleniť do bežného pracovného procesu skončilo neúspechom. Začal som teda po austrálskom vzore: “Od domu k domu, daj nohu do dverí”, obchádzať školy a agentúry zaoberajúce sa prekladmi a výukou anglického jazyka. Nikde ma nechceli, nikde o mňa nestáli. “Nemáte VŠ a roky praxe a vy chcete učiť praktickú angličtinu? “bolo najčastejšie otázkou a odpoveďou. Ako prekvapujúce bolo následne zistenie, že na prevádzkovanie týchto činností v rámci živnostenského oprávnenia nie je nutné tieto podmienky spĺňať.
Angličtinu teda vo vlastnom podaní a na vlastnú živnosť učím skoro päť rokov a to ako vo firmách známych mien tak aj individuálne, spolupracujem pri tom s jednou z najväčších a najstarších jazykových škôl vo východočeskom kraji a to Európskym vzdelávacím centrom v Hradci Králové, kde mi tú šancu sa presadiť kedysi poskytli. Zo svojho zámeru učiť predovšetkým praktický aspekt jazyka, som nezľavil a to práve s ohľadom na moje vlastneé skúsenosti z dlhodobého pobytu v anglicky hovoriacej krajine. Cestujem a v rámci ciest sprevádzam aj klientelu, ktorá chce spoznať exotiku krajín bližších austrálskemu kontinentu, či už za poznaním krajín a ich kultúr, či za objavovaním krás tamojšieho podmorského sveta, prípadne ich kombináciu. Čítanie anglických originálov, mi časom umožnilo začať s prekladmi anglických textov, návodov, brožúr a pod. Pre miestnych podnikateľov predstavujem nájomnou reprezentáciu na výstavách, veľtrhoch a pomáham pri riešení ich problémov v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov v zahraničí.
Nič také by som nedokázal nebyť pobytu v tejto prekrásnej krajine, ktorá mi na začiatku toho toľko vzala, aby mi následne odmenou poskytla stonásobne viac a tým aj určila pevný smer môjho života. Nič také by som nepoznal, nebyť toho jedného článku o AustraliaOnline a nebyť pomoci človiečikov, ktorých sme tam, aj tu mali možnosť stretnúť, o ktorých sa bolo možné vždy oprieť. Menovite Patricka Kolářa z AustraliaOnline na strane českej, Michala Šestáka na strane austrálskej, ľudí ako Paul Wilson z ACE Sydney, priateľov Radovana, “Tairry”, “Buzíka” a ďalších. Ak som to vtedy nepovedal dostatočne, tak ešte raz všetkým: Vďaka! Moc na Vás všetky myslíme a ja Vám vďačím za všetko čo ma dnes v živote napĺňa.

L. Holman