black and white surfer

Milí naši cestovatelia, pripravili sme si pre vás odpovede na aktuálne otázky – Q&A, ohľadom situácie spojenej s pandémiou koronavírusu v Austrálii. Od našich kolegov žijúcich v Sydney denne dostávame čerstvé správy, o ktoré sa s vami radi delíme.


1. Aká je aktuálna situácia ohľadom COVID-19 v Austrálii?

Situácia v Austrálii je veľmi podobná ako aj na Slovensku. Opatrenia sa pomaly uvoľňujú. Počet nakazených na území Austrálie sa pohybuje v jednotkách a už teraz sa plánuje vstup pre študentov austrálskych vysokých škôl do Austrálie a to od júna.

2. Sú tam nejaké nariadenia, reštrikcie?

Áno, niektoré reštrikcie sú stále v platnosti. Dodržujú sa prísne hygienické opatrenia, ľudia medzi sebou dodržujú tzv. „social distance“ (väčšie vzdialenosti). Obmedzenia sa líšia podľa jednotlivých štátov Austrálie, napr. v Queenslande aktuálne povolili stretávanie sa do 10 osôb. Toto pravidlo platí taktiež pre tamojšie reštaurácie, ktoré môžu v jednej chvíli občerstviť max. 10 hostí. Po novom sa občania tohto slnečného štátu môžu vzdialiť až na 150km od svojich domovov.

3. Kedy môžeme očakávať otvorenie hraníc do Austrálie?

Austrália, rovnako ako aj Slovenská republika, z bezpečnostných dôvodov uzatvorila som hranice. Teraz už však pripravuje otvorenie vstupu na svoje územie pre študentov austrálskych univerzít. Predpokladáme, že študenti jazykových a odborných škôl budú mať vstup umožnení v priebehu niekoľkých mesiacov. Školy často vypisujú začiatky kurzov na september alebo následne na január budúceho roka. Máme teda dôvod domnievať sa, že si Austrália k otvoreniu hraníc zvolí jeden z týchto mesiacov.

4. Môžem teraz podať svoju žiadosť o vízum do Austrálie?

Momentálne Austrália prijíma na svoje územie len svojich občanov. Až do odvolania sa neodporúča podávať žiadosti o vízum. Čo sa týka študentských víz, ich príprava a vybavenie trvá zvyčajne 2-3 mesiace, preto je možné s prípravou začať už teraz a žiadosť odoslať vo chvíli, kedy ambasáda obnoví svoju činnosť.

5. Fungujú školy normálne? Majú klasickú bežnú výuku?

Jazykové i odborné školy boli nútené nahradiť prezenčnú výuku online formou vyučovania. Momentálne sa však už niektoré školy vracajú späť k prezenčnej forme a to je skvelá správa!

6. Ako to je momentálne v Austrálii s prácou?

Sme v kontakte s našimi klientmi a preto vieme, že mnoho z nich si svoju prácu udržalo a niektorí si dokonca našli i nové zamestnanie. Napríklad donášková služba umožňuje tráviť čas vonku a zároveň pracovať. Áno, niektorí študenti v dôsledku straty zamestnania Austráliu opustili ale tí, ktorým to životná situácia umožňuje, plánujú návrat späť do krajiny protinožcov. Odlev študentov viacej pracovných príležitostí pre váš vo chvíli otvorenia hraníc.

7. Môžem si už teraz plánovať svoje štúdium v Austrálii?

Áno, šťastie praje pripraveným. V momente otvorenia hraníc bude ambasáda čeliť veľkej vlne vízových žiadostí. Preto ti už teraz môžeme pomôcť vybrať najlepšiu školu, najkrajšie miesto a zvoliť vhodnú štruktúru štúdia. Vieme ti taktiež zaistiť „zápisné bez zápisného“ na vybrané školy.

8. Je možné si dohodnúť osobné stretnutie?

S ohľadom na všetky bezpečnostné opatrenia poskytujeme momentálne stretnutia prostredníctvom Skypu/Telefonicky/WhatsAppu. Nič nám však nemôže nahradiť osobné konzultácie, takže v prípade záujmu sa s vami radi dohodneme aj na osobnom stretnutí a to telefonicky (Praha: +420 733 123 999; Brno: +420 734 449 949; Bratislava: +421 918 570 900).