Kontaktoval som niekoľko agentúr, prečítal veľa článkov, prelúskal sa diskusnými fórami, aby som sa nakoniec rozhodol pre AustraliaOnline, ktorá sa mi zdala ako najlepšia voľba, pretože som navštívil ich veľtrh práce a štúdia. Z destinácií som nakoniec vybral Brisbane, čoho spätne vôbec neľutujem. Čo sa týka školy, vybral som si jazykovú školu Shafston, vďaka jeho polohe, krásnemu kampusu a tiež cene kurzov.

A ako vyzerá každodenný život v Austrálii? Pokiaľ ide o štúdium, rozplánoval som si svoj pobyt na 3 mesiace General English, mesiac prázdnin, 3 mesiace prípravný kurz na CAE a potom opäť mesiac na cestovanie.

A ako to je s prácou? Faktom je, že ak ste nezdedili zlatú baňu, budete si musieť nájsť prácu, pretože ceny sú tu naozaj vysoké a financovať svoj pobyt z českých úspor je v podstate nemožné. Počítajte, že nemusíte prácu nájsť hneď. Ja som mal šťastie a prácu si našiel hneď na druhý týždeň v jednej menšej reštaurácii, kde som pracoval ako čašník po celú dobu môjho pobytu. Väčšina mojich kolegov boli Austrálčania a spätne musím priznať, že každodenný kontakt so zákazníkmi a kolegami mi dal viac ako celé štúdium angličtiny.

Nielen prácou a štúdiom je človek živý a krajina “down under” je ako stvorená na cestovanie, preto by som každému odporučil využiť každú príležitosť sa niekam pozrieť. Celý pobyt na druhej strane krajiny mi dal obrovské množstvo skúseností, zážitkov a nových priateľov z rôznych kútov krajiny, takže ak len trošku váhate, “no worries” a smelo do toho :o)!

                                                                                                                                                                        Petr M.